Açık Mod
Koyu Mod
Sistem Modu

Söke’de son üç gündür etkili olan sağanak yağışlar, pamuk ve ayçiçeği deposu Söke Ovası’nı adeta denizle buluşturdu. Büyük Menderes Nehri’nin taşmasıyla Akçaköy, Bağarası ve Burunköy gibi bazı köyler sular altında kaldı, binlerce dönüm tarım arazisi zarar gördü.
Yağışlar nedeniyle Aydın’ı Muğla’ya bağlayan karayolunda sürücüler de büyük zorluk yaşadı. Evlerini ve tarlalarını su basan çiftçiler, bölgede felaketin boyutlarını gözler önüne serdi.
Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, nehir taşkınlarının sadece iklim değişikliğine bağlanamayacağını söyledi. Sürücü, “Nehir ve dere yataklarındaki yanlış düzenlemeler, kurak dönemlerde önlem alınmaması, su yataklarındaki devrilmiş ağaçlar ve biriken materyaller, köprü ayaklarının çöplerle tıkanması gibi sorunlar taşkın riskini artırıyor” dedi.
Sürücü, yaklaşık 2 bin yıl önce deniz olan Söke Ovası’nın tarih sahnesinde geriye döndüğünü belirterek, taşkınların doğal rezervuar görevi gören azmak yatakları üzerinden yayıldığını söyledi. “Büyük Menderes Nehri’nin tarih boyunca yatak değiştirmesiyle ovanın çeşitli noktalarında oluşan azmaklar, taşkın dönemlerinde fazla suyu bünyesinde toplayarak doğal tampon alan görevi görüyor” dedi.