Kimin Zaferi? “Akgün tutuklandı”

Dün Söke için sıradan bir gün değildi. Ülkemizin dört bir yanı yangınlarla boğuşurken, Söke bambaşka bir ateşin çevresine toplandı:
Pamuk sektörü ve iş dünyasına dair bir yargı süreci.

Pamuk, Söke’nin kalbi gibidir. Yıllardır bu bereketli topraklarda pamuk, sadece bir tarım ürünü değil, aynı zamanda servet, itibar ve güç demek oldu. Bu topraklardan ağalar, beyler, dev firmalar çıktı. Ancak dün yaşanan gelişme, pamuk sektöründeki rekabetin sadece tarla sınırlarında kalmadığını gösterdi.

Bir süre önce, “Pamukta rekabet” başlığıyla yayınladığımız bir haberde, sektörde ses getiren bir firma üzerine odaklanmıştık. Bu yayından sadece bir gün sonra, o firmayla ilişkili isimlerden biri hakkında tutuklama kararı çıktı.
Tesadüf mü? Belki.
Ama bu kadar hızlı gelişen sürecin arka planında neyin döndüğü sorusu ister istemez akıllara geliyor.

Özellikle kamuoyuna servis edilen haber dili dikkat çekiciydi. Henüz mahkeme kararı bile çıkmamışken, ilgili isimler için “çete”, “dolandırıcı” gibi ağır ithamlar kullanıldı. Basının bir kısmı sanki yargıç gibi kararını çoktan vermişti. Burada gazetecilik mi yapıldı, yoksa bir planın parçası mı uygulandı?

Peki hedefte kim vardı?

Cengiz Akgün.

Söke’nin tanıdığı, sektörde yer etmiş, vergi listelerinde üst sıralarda adı geçen biri. Eğer bu kişi gerçekten suça karıştıysa, elbette hukuk gereğini yapar. Ama henüz ortada net bir hüküm yokken, sosyal medya ve bazı medya mecralarının Akgün’ü neredeyse idam sehpasına çıkarmış olması dikkat çekici değil mi?

Belki de mesele, birilerinin düzenini bozmakla ilgilidir.
Tekelleşmek isteyenler, karşılarında engel gördüklerinde artık ticari yolla değil, başka yollarla harekete geçiyor. “Madem rekabette baş edemiyoruz, o zaman gelsin güçler” zihniyeti hâkim oluyor.

Dünkü mahkeme önünde saatlerce bekledim. Kimin haklı kimin haksız olduğunu bilmiyorum ama şunu net biliyorum: Henüz karar çıkmamış bir dosya üzerinden toplumun linç kültürüne sürüklenmesi kimseye kazanç sağlamaz.

Cengiz Akgün, Serkan Rebiş ve Adanalı bir iş insanı tutuklandı.

Ama bence dünün esas tutuklusu rantın kendisiydi. Çünkü kamuoyu nezdinde hüküm, mahkeme salonundan önce verilmişti.

Şimdi soruyorum:
Bu zafer kimin?
Rantın mı, yoksa plan yapanların mı?

Erol Özhavutçu

Yayınlama: 04.07.2025
A+
A-