MANŞET Haber Girişi : 22 Mayıs 2024 17:26

Söke Güçbirliği ilk dilekçesini Söke Kaymakamı Ali Akça'ya verdi

Söke Güçbirliği ilk dilekçesini Söke Kaymakamı Ali Akça'ya verdi

Bugüne kadar bireysel ve tek kurum çabalarıyla sonuç alınamayan Söke Sorunlarını daha güçlü bir şekilde dile getirebilmek, yetkililere iletmek amacıyla Söke Stk'larının bir araya geldiği "Söke Güçbirliği" oluşumu ilk dilekçesini Söke Kaymakamı Sayın Ali Akça'ya verdi. İlk dilekçe de Batı Söke Çimento Fabrikası ve Novada kavşağı ile ilgili sorunlara yer verildi.

Kia Haber

Konu: 1-Söke Batı Söke Çimento Fabrikasının Söke İlçesinde oluşturduğu sorunlar.

2-Söke’nin çevre yollarının birleştiği noktada yer alan kavşaklardan biri olan, akıllı kavşak denilen Novada Kavşağı olarak adlandırılan kavşağın yetersizliği ve yarattığı sorunlar

1- Batı Söke Çimento Fabrikası

Batı Söke Çimento Fabrikası Söke’nin en eski ve önemli bir sanayi tesisidir, ülke ekonomisine katkısı da büyüktür. Fakat fabrikanın işleyişinde Çevre, Şehir, Sağlık, Arkeoloji gibi önemli olgular göz ardı edilmektedir.

Fabrika Şehrin neredeyse içinde sayılabilecek bir konumdadır.

Söke’ye uzaklık 1130 metre

Sazlı Mahallesine uzaklık 1091 metre

Söke Devlet Hastanesine uzaklık 2500 metre

Sağlık Meslek lisesine uzaklık 1241 metre

Huzurevine uzaklık 1000 metre

Rüzgar yönünün şehre doğru olduğu zamanlarda arabaların, balkonların üzeri ince bir toz örtüsü ile kaplanmaktadır. Söke halkı bundan çok rahatsızdır, seslerini sosyal medyadan duyurmaya çalışmaktadırlar.

Zaman, zaman şehri balık kokusu dahil, farklı kokular kaplamaktadır.

Bacalarında filitreler bulunmasına rağmen Silikat ve alkali salınımının Söke Halkının sağlığını olumsuz etkilemesi de ileride görülecektir.

Bugüne kadar sayısız şikayetler olmasına rağmen, bu sorun devam etmekte, halk sağlığı ve tarımsal üretim olumsuz şekilde etkilenmektedir.

Şehre çok yakın olması sebebiyle söz konusu fabrikanın üretim artışı yapmasına izin verilmesi yanlıştır. Fabrikadaki mevcut elektro filtreler toz tutmaktadır,Karbon monoksit gazı havaya salınmaktadır.

Aynı Fabrikanın Söke’ye çok yakın olarak işlettiği Cankurtaran maden sahası gibi sahalar Söke Şehrine birçok açıdan zarar vermektedir. Aydın İlinin en yüksek şelalelerinden biri olan Şarlak Şelalesi Vadisindeki göletler ve vadi bu maden yüzünden yok olmuştur. Şarlak şelale duvarı ve çevresindeki mağaralar sit kapsamı içerisinde koruma altına alınmıştır. Buradaki bazı mağaralar araştırılmamış olup, içerlerinde önemli tarihi kalıntılar olduğu duyumları vardır.

Maden , patlayıcılar ile yaptığı patlatmalarla, koruma altında bulunan bölgeye, mağaralara zarar vermektedir. Yeraltı suları yataklarını değiştirmiş, Şarlak şelale vadisi geriye dönüşü olmayacak bir şekilde zarar görmüş ve görmeye devam etmektedir.

2- Söke Nova’da kavşağı (D525 üzerindedir)

Söke Novada kavşağı Turizm rotasında bulunan yolların, Söke Şehirler arası terminalin, Söke Organize Sanayi Bölgesi, Büyük bir alışveriş sitesinin yollarının birleştiği bir kavşaktır. Ağır vasıtalar dahil birçok taşıt bu kavşağı kullanmakta, özellikle yaz aylarında uzun kuyruklar oluşmaktadır. Gidiş, geliş On yol bu kavşakta birleşmektedir. Bu kavşakta birçok kaza olmaktadır. Buradaki rahatsızlık hakkında farklı kurumlar sayısız başvuru yapmışlar, bugüne kadar bir çözüm üretilmemiştir. Üretilen çözüm burası için yapılan planlardan bahsetmek olmuştur.

Bu kavşakta yer alan otogara günde 1510 araç girmektedir.

Bu kavşakta yer alan Novada alışveriş merkezine günde Ortalama 3.915 araç girmektedir.

Bu kavşakta yer alan Söke OSB’ye günde 1200 araç girmektedir. Osb de çalışan sayısı 3800 dür

2023 yılında tek yön bu kavşaktan bir günde ortalama 28.512 araç geçmiştir.

Novada kavşağı denen bu kavşak trafik yükünü kaldırmamaktadır.

Artan trafik sıkışıklığında bu kavşağa açılan bazı yollar kapatılmaktadır . Bu şekilde bir çözüm bulunmaya çalışılmaktadır. Kavşağa açılan yolları trafiğe kapatmak kavşağın görevini yapmadığının, yetersiz kaldığının bir göstergesidir. Bu durum halkı mağdur etmektedir.

Çok uzun bekleme süreleri yakıt açısından da kayıptır

Burada farklı zamanlarda kazalar meydana gelmiştir ve can kayıplarına yol açmaktadır. Yaşanacak kazalarda artış olması kaçınılmazdır.

İstek: 1. Batı Söke Çimento Fabrikası

a) Fabrikanın şehre yakın bir noktada olan mevcut yerinden insan sağlığına, çevre ve tarım zararlarının en az olabileceği bir bölgeye taşınması

b) Taşınma işlemine kadar, kapasite artışlarının engellenmesi, minimum kapasite ile çalıştırılması

c) Çevresel etki değerlendirmesinin tekrar yapılması

d) Fabrikanın Çevre Yönetim Hizmetleri Yönetmeliği doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin kontrol edilmesi,

e) Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Yönetmeliği doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin kontrol edilmesi,

f) Atıkların yakılması ile ilgili yönetmeliği doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin kontrol edilmesi,

g) Madencilik faaliyetleri ile bozulan Şarlak Şelalesi vadisinin doğaya tekrar kazandırılması

h) Fabrikaya ait Cankurtaran maden sahasının koruma altında olan Şarlak Şelalesi ve Çevresindeki, halen arkeolojik araştırma yapılmamış mağaralara, şelaleye vermekte olduğu zararın engellenmesi

i) Şehre çok yakın olan Cankurtaran Maden sahasının faaliyetinin durdurulması

j) Batı Söke Çimento Fabrikasının İnsan Sağlığı, Çevre ve Tarım, Arkeolojik Alanlar ile ilgili burada yazmadığımız diğer yönetmelikler doğrultusunda sorumluluklarını yerine getirip getirmediğinin kontrol edilmesi,

2. Novada Kavşağı

Söke Novada kavşağı için alternatif yollar dahil olmak üzere, trafiği rahatlatacak çözümlerin ivedi olarak hayata geçirilmesi, Birkaç ay sonra turizm hareketliliği nedeniyle artacak trafik kargaşası için asıl çözüm bulununcaya kadar acil çözümlerin, tedbirlerin sağlanması.

Söke Güç Birliği adı altında Söke sorunlarının çözümü için bir araya gelmiş olan, aşağıda imzaları olan Söke STK’larını temsilen bizler gereğinin yapılmasını arz ederiz.