SİYASET Haber Girişi : 15 Temmuz 2021 10:39

İYİ PARTİLİ SEZGİN, MKE’DEKİ MEMUR VE İŞÇİ AYRIMINA DİKKAT ÇEKTİ

İYİ PARTİLİ SEZGİN, MKE’DEKİ MEMUR VE İŞÇİ AYRIMINA DİKKAT ÇEKTİ

İYİ Parti Aydın Milletvekili Aydın Adnan Sezgin, Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nu (MKE) anonim şirkete dönüştüren kanunun kabul edilmesinin ardından kurumda çalışan personelin karşılaştığı sıkıntıları Meclis gündemine taşıdı. Sezgin, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanması talebiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede, özellikle kurumdaki işçilerin yüz yüze kaldıkları mağduriyetin giderilmesi çağrısında bulundu.

 

Aydın Sezgin, Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte MKE’de 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararname’nin eki (I) ve (II) sayılı cetvele tabi olarak çalışan personele, düzenlemenin yürürlük tarihinden itibaren 6 ay içinde yönetim kurulunca iş sözleşmesi teklif edileceğini hatırlatarak, memur ve sözleşmeli statüde bulunan çalışanlar için il tercihi şansı verildiğini ancak işçi statüsünde bulunan çalışanlara il tercihi sunulmadığını belirtti.

 

“MKE İŞÇİLERİ KIŞIN ORTASINDA İŞSİZ KALACAK YA DA BAŞKA ŞEHİRE GÖNDERİLECEK”

 

İşçilerden, MSB kadro ve kuruluşunda yer alan kurumlarda çalışmayı kabul etmeyenler ile atama emirlerinin tebliğini izleyen günden itibaren 15 iş günü içinde yeni kurumunda görevine başlamayanların iş sözleşmelerinin feshedileceğini vurgulayan Sezgin, çalışanların kışın ortasında başka şehirlerdeki kurumlara gönderileceğini, evlerini ve ailelerini kış koşullarında taşımak zorunda kalacaklarını belirterek, 6 aylık sürenin yaz aylarına gelecek şekilde uzatılması gerektiğinin altını çizdi.

 

Aydın Milletvekili Sezgin ayrıca, MKE’de çalışan memur ve sözleşmeli personele “üç il” tercih hakkı verilirken işçi statüsündeki personele neden “üç birim” tercih hakkı verildiğinin aydınlatılması gerektiğini vurgulayarak, “Üç birim tercih hakkı ne anlama gelmektedir?” sorusunu yöneltti.

 

İYİ Parti Milletvekili Aydın Adnan Sezgin’in Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından yanıtlanması talebiyle yönelttiği diğer sorular şöyle:

  • Düzenlemeye göre, yürürlüğe girdiği tarihi müteakip 6 aylık sürenin sonundan itibaren MKE AŞ’de özel hukuk hükümlerine tabi olmayan personel çalıştırılamayacaktır. Bu durumda, MKE AŞ’de kalan personelin daimî kamu işçiliği hakkı elinden alınmakta mıdır? Şirketin gelecekte alacağı kararlar doğrultusunda bu personelin iş sözleşmeleri sona erdirilebilecek midir?
  • Şirkette çalışmaya devam edecek olan personelin ücretleri, ASELSAN ve TAİ gibi benzer kurumlarla aynı düzeyde mi olacaktır? Ücret politikası hangi kritere göre belirlenecektir?
  • Kurumda kalmak istemeyen personelin diğer kurumlara geçişinde hangi objektif kriterler göz önünde bulundurulacaktır?
  • 6 aylık süre 2022 yılının Ocak ayında sona ermektedir. Çalışanlar kışın ortasında başka şehirlerdeki kurumlara gönderilecek, evlerini ve ailelerini kış koşullarında taşımak zorunda kalacaklardır. Bu sürenin, yaz aylarına gelecek şekilde uzatılması düşünülmekte midir?
  • Kurum değişikliği yapacak olan memur ve sözleşmeli personele harcırah verilirken işçi statüsündeki çalışanlara harcırah verilmeyeceği yönünde iddialar mevcuttur. Doğruysa, işçilere harcırah verilmeyecek olmasının sebebi nedir?
  • MSB bünyesindeki kurumlara nakledilecek işçilerin nakil, becayiş gibi haklardan yararlanması mümkün olacak mıdır?
  • Kanun teklifinin kabul edilmesinin ardından kurumdaki işçi ve memur personele yeteri kadar bilgilendirme yapılmadığı için personelin büyük çoğunluğu kurumdan ayrılmayı düşünmektedir. MKE’nin geçmiş yıllardan gelen bilgi, birikim ve tecrübesi bir anda yok edilecektir. MKE’nin içi bilinçli olarak boşaltılarak, bazı kişi ve grupların istihdamı için kadro yaratılmaya mı çalışılmaktadır?