CHP Aydın Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Süleyman Bülbül, kamu kaynakları ile finanse edilen Yunus Emre Vakfı’na bağlı Yunus Emre Enstitüsü’ndeki yolsuzluk iddialarını TBMM gündemine taşıdı.
CHP’li Bülbül, Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, şunları kaydetti:
“Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Yunus Emre Vakfı’na ait Yunus Emre Enstitüsü’nün sahte fatura kesmek suretiyle alış yapmış gibi göstererek enstitü üzerinden usulsüz para aktarımı yaptığına ilişkin iddialar basında yer almıştır. Yunus Emre Vakfına merkezi yönetim bütçesinden 2021’de 19 milyon 250 bin TL, 2022’de 30 milyon TL, 2023’te 1 milyar 315 milyon 107 TL, 2024’ün ilk 11 ayında 1 milyar 554 milyon 482 bin TL aktarıldığı iddiaları da gündeme gelmiştir.”
“KAÇ KİŞİ GÖREVDEN ALINDI”
CHP’li Bülbül, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:
“Söz konusu iddialar ile ilgili olarak Yunus Emre Vakfı/Enstitüsü nezdinde idari ve adli ve soruşturma başlatılmış mıdır? Şayet başlatılmış ise kimler hakkında işlem yapılmış ve hangi yolsuzluk bulgularına ulaşılmıştır?
Yönetim Kurulunun vakfın malvarlığını azaltıcı kusurlu bir kararına/fiiline rastlanmış mıdır? Soruşturmanın ardından Yönetim Kurulu üyelerinden kaçı istifa etmiştir, kaçı görevden alınmıştır?
Yunus Emre Enstitüsü’nde kaç daire başkanı ve kaç personel görevden alınmıştır? Görevden alınma gerekçeleri nedir?
Yürütülen soruşturmada tutuklanan kamu görevlilerinin tamamı görevlerinden alınmış/uzaklaştırılmış mıdır? Bu kişiler hakkındaki iddialar nelerdir?”
“Yargı önünde hesap vermeliler”
Konuya ilişkin açıklama yapan CHP’li Bülbül, “Vatandaşın vergileriyle oluşan bütçeden Yunus Emre Vakfına aktarılan bu paranın, sahte faturalarla usulsüz bir şekilde aktarıldığı iddia edilmiştir. Kamuoyuna yansıyan çarpıcı iddiaların durumu vahimdir. Hükümet, vatandaşa her kuruşun hesabını vermek zorundadır. Yönetimde, hesap verebilirlik ve şeffaflık, demokratik bir ülkenin olmazsa olmazıdır. Emekli, asgari ücretli ay sonunu getiremiyor, kirasını ödeyemiyor. Artan gıda enflasyonu ile baş edemiyor. Son 4 yılda yaşanan krizde herkes mağdur olurken, emekliye, memura maaş zammı gıdım gıdım yapılırken, halk yoksulluğa itilirken nasıl oluyor da Yunus Emre Vakfına 1 milyarın üzerinde para aktarılıyor. Yönetimde hesap verilebilirlik ve şeffaflık, demokrasinin olmazsa olmazıdır. Yunus Emre Vakfı’na ilişkin iddiaların kamuoyu tarafından bilinmesi gerekmektedir. Yolsuzluğa bulaşan herkes yargı önünde hesap vermelidir.”