MANŞET Haber Girişi : 14 Mayıs 2024 11:49

Başkan Atacan:”Lagün Dalyanlarımızın kiralama sorunu hala aşılamadı”

Başkan Atacan:”Lagün Dalyanlarımızın  kiralama sorunu hala aşılamadı”

Aydın Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Özgür Atacan basın açıklaması yaptı. Atacan, açıklamasında Lagün Dalyanlarının kiralama sorunlarının hala aşılamadığını, buna ek olarak yeni yeni sorunlarla karşılaştıklarını ifade etti. Başkan Atacan, konunun muhataplarını göreve davet etti.

Kia Haber

 

Bakan Atacan basın açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

 

“S.S. AYDIN BÖLGESİ SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFLERİ BİRLİĞİ olarak Aydın İli Sınırları içerisinde oniki (12) adet Su Ürünleri Kooperatifi bulunmaktadır. Bu Kooperatiflerin içerisinde yer alan Lagün DALYANLARIMIZ ın KİRALAMA SORUNLARI yaklaşık 2,5 yıldır aşılamamıştır. Milletvekillerimiz, Valiliğimiz, Bakanlıklarımız, Genel Müdürlüklerimiz ve Taşra teşkilatlarımız 2,5 yıldır bilgilendirilmekte ancak KİRALAMA İHALESİ KAMU KURUMLARININ KOORDİNASYONSUZLUKLARI ve yönetişim eksiklikleri sebebiyle, Kiralamalarımız yapılamamakta, SONUCA ULAŞMAMAKTADIR. (2,5 yılda gelinen nokta bu ihaleyi il tarım müdürlüğü değilde, milli parklar genel müdürlüğünce yapılacak olması, yeniden ihale hazırlık safhası olmamalıdır)

2,5 Yıldır kiralama sonucunu bekleyen KOOPERATİFLERİMİZ bir başka ŞOKLA karşı karşıya kalması nedeniyle BU BASIN AÇIKLAMASINI yapma zaruriyeti doğmuştur. HASSAS KORUM ALANI İÇERİSİNDE BULUNAN Dalyanlarımızın MİLLİ SERVET OLAN BALIK İSTİHSALİNİ YAPMAK YERİNE  ortaklarına ait av araçlarının Dalyan Mücavir alanından yani kiralama sahası dışarısına çıkarılması istenmiştir. Av Araçları ise, Tekneleri, Ağları, Paragetaları, ve av malzemeleridir. Üzüntü verici vaka ise bu tekneler nereye gidecek mümkün değil dediğimizde “bilemem evinin önüne çeker” cevabının alınmasıdır.

S.S. Serçin Köyü Su Ürünleri Kooperatifimiz bir zamanlar yılan balığı şenliği düzenler ve ev sahipliği yaparken ve Ülkemizin yılan balığı kotasının %40 nı bir başka faktörle %60 ına kadar karşılayan ve yılda ortalama 40-50 ton yılan balığı ile toplamda 100- 120 ton (Cıran ve Topan Kefal, Levrek, Çipura) istihsali yapan, yılan balığı ihracatı sergileyen bir kooperatif olma konumundayken, şimdi ise. KİRALAMASI YAPILMAMIŞ AV ARAÇLARIDA (tekne, kik kayık, ağlar, parageta vb. araçlar) KİRALAMA ALANI DIŞINA ÇIKKARILMASI GEREKTİĞİ SÖZLÜ OLARAK TEBLİĞ EDİLMİŞ YAKALAN AV ARAÇLARINA el konularak, 350.000TL cezai işlem uygulanacağı ifade edilmiştir.

S.S. Doğanbey Tuzburgazı Köyleri Su Ürünleri Kooperatifi de Ülkemizin en büyük 2. Lagün dalyanı ile yılda 200 – 250 ton (gamit, topan, kefal, dil balığı, lidaki, çipura, ispendek, levrek, yılan balığı vb.) istihsal yapan bir kooperatif olma konumunda iken, şimdi ise yok olma noktasındadır, 6 adet Denizle buluşan boğazı varken bu gün 1 tam boğaz bile açık değildir, 25-26 Kasım 2023 tarihinde yaşanan FIRTINA/AFET ile Dalyan Kuzulukları ve tonozları, kazıkları, plastik kargıları yıkılmış, tekneleri parçalanarak batmış  ve yok olma noktasına gelmiştir. KİRALAMASI YAPILMAMIŞ AV ARAÇLARIDA (tekne, kik kayık, ağlar, parageta vb. araçlar) KİRALAMA ALANI DIŞINA ÇIKKARILMASI GEREKTİĞİ SÖZLÜ OLARAK TEBLİĞ EDİLMİŞ YAKALAN AV ARAÇLARINA el konularak, 350.000TL cezai işlem uygulanacağı ifade edilmiştir.

S.S. Batıköy Su Ürünleri Kooperatifi ve S.S. Akköy Su Ürünleri Kooperatifi de LAGÜN DALYANLAR yalnız bırakılarak geçmişe dönük yıllara sari KİRALAMALARI YAPILMAMIŞ İSTİHSALİ YASAKLANMIŞ, KAMU ELİYLE YOK OLMA NOKTASINA GELMİŞ ve MİLLİ SERVET OLAN BALIK İSTİHSALİ YAPMASININ ÖNÜNE GEÇİLMİŞTİR. VE DALYANLARIMIZ ŞU AN İTİBARİYLE GAYRİFAAL KONUMDADIR.

“Balıkçı Barınakları EVİMİZ, Denizler ise TARLALARIMIZDIR” Aydın ilimizdeki BALIKÇI BARINAKLARIMIZINDA BALIKÇILARIMIZIN STRATEJİK OLARAK hizmet etmesi adına KİRALAMALARI TAMAMLANAMAMIŞTIR. Taşburun Balıkçı Barınağı da BALIKÇILARIN yani S.S. AKKÖY SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİMİZİN elinden alınmıştır. Mevcut Balıkçı Barınaklarımızın KİRALAMALARI YAPILMAMIŞ, Modern ve çağdaş bir yapıya kavuşması adına KAMU ADINA BİR YATIRIMDA MEVCUT DEĞİLDİR.

Kuşadası ve Didim İlçelerimize MODERN ve ÇAĞDAŞ bir şekilde faaliyetlerini yürütecekleri BALIKÇI BARINAKLARINA İHTİYAÇLARI ORTADADIR, İLGİLİ balıkçı barınakları Avam Projeleri ile başvurularda bulunulmuş ancak İlgili Bakanlıkların YATIRIM PROJELERİ KAPSAMINA ALINMASI SÜRECİ AĞIR İŞLEYECEĞİ AŞİKKAR OLUP spesifik bir çözüm ile DİDİMDE ALTINKUM İSKELESİ VE DEPOLARININ kiralanması, KUŞADASINDA İSE ÖZELLEŞTİRME İDARESİNDE BULUNAN BALIKÇI BARINAĞININ kiralanması hususunda BÜROKRATİK OLARAKTA YOL ALINAMAMAKTADIR.

S.S. Güzelçamlı Su Ürünleri Kooperatifi olarak Ulaştırma Bakanlığının  Mühendislik hatası ile yapılmış bulanan Balıkçı Barınağı her sene yapılması gereken Dip TARAMA faaliyeti ile milyonlarca lira Kooperatifin ve Devletin  zarara uğramasına neden olmaktadır. (KALDI Kİ DİP TARAMASI DA PARASINI VERMEZSENİZ YAPILMAMAKTADIR) Yapmış olduğumuz tüm başvurularda mendirek yapısının değiştirilmesi ve yıkılan rıhtımların ve mendireklerin onarılması gerektiği yazılı ve sözlü olarak ifade etmemize rağmen hiçbir sonuç elde edemedik.

Sonuç olarak; Aydın ilinde Su Ürünleri Kooperatifleri olarak Bakanlıklara, Genel Müdürlüklere, Milletvekillerimize ifademiz ile ve yazılı dilekçelerimiz ile hareket etmemize rağmen, Vekillerimizle Makamlara gitmemize rağmen, BÜROKRATİK, İDARİ, ve KAMU ALANINDAKİ YÖNETİMSEL SORUNLAR OLDUĞUNUN TESPİTİ İLE Bürokrasi, Kamu Kurumlarının hantal yapıları, birbirleri ile olan koordinasyonsuzlukları ve YÖNETİŞİM EKSİKLİĞİ  sebebiyle HİÇ BİR YOL KATEDİLEMEMİŞ, KOOPERATİFLERİMİZİN KİRALAMALARI YAPILAMAMIŞ, BAZI YÖNETİM KURULLARI BORÇ BATAĞI İÇİNE SAPLANMIŞTIR.

KOOPERATİFLERİMİZ ARTIK BU SÜREÇ İÇERİSİNDE YÜRÜTÜLEMEZ VE SÜRDÜRÜLEMEZ BİR HALE GELMİŞTİR. DALYANCILIK bitmekte, küçük ve orta ölçekli balıkçılarımız av araçları toplanarak dalyan sınırları dışına çıkartılarak avlanamaz istihsal yapamaz hale getirilmiştir.

BARINAKLARIMIZA İLİŞKİN sorunlara ÇÖZÜMLER ÜRETİLEMEMİŞ, Modern ve çağdaş bir yapıya kavuşturulamamıştır.

Sesimizi CUMHURBAŞKANIMIZ SAYIN RECEP TAYYİP ERDOĞANA DUYURMAK İSTİYORUZ.

KAMU KURUMLARININ YÖNETİŞİM EKSİKLİĞİ NEDENİYLE 100 BİNLERCE TON BALIĞIN MİLYARLARCA LİRALIK BİR EKONOMİK BEDELİN, Kiralama yapılmadığı için MENŞEİ BELGESİ KESİLMEYEN, NAKİL BELGESİ DÜZENLENEMEYEN YILLARDA MİLYONLARCA DOLAR İHRACAT KAYBININ YAŞANMASINA NEDEN OLAN HANTAL BÜROKRASİ VE SORUMLULUK ALMAYAN KAMU GÖREVLİLERİNİ ifade etmek istiyoruz. “