SİYASET Haber Girişi : 17 Ekim 2024 14:19

Aydın-Denizli Otoyolu trafiğe açıldı: Yıllık 5,3 milyar lira tasarruf hedefleniyor

Aydın-Denizli Otoyolu trafiğe açıldı: Yıllık 5,3 milyar lira tasarruf hedefleniyor

Yapımına 2020 yılı sonunda başlanan 163 kilometrelik otoyol, tamamlanarak hizmete sunuldu. Açılış törenine Bakan Uraloğlu’nun yanı sıra, Aydın Valisi Yakup Canbolat, Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, TBMM KİT Komisyonu Başkanı Aydın Milletvekili Mustafa Savaş, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Aydın Milletvekili Seda Sarıbaş, TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Aydın Milletvekili Ömer Özmen, il ve ilçe başkanları, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

Kia Haber

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Aydın-Denizli Otoyolu’nun açılışını yaparak ilk test sürüşünü TOGG aracıyla gerçekleştirdi.

"AYDIN-DENİZLİ ARASI 55 DAKİKAYA İNECEK"

Aydın gişelerinde konuşan Uraloğlu, otoyolun 70 kilometrelik son bölümünü trafiğe açmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirtti. Geçen yıl, Kuyucak ile Kocabaş kavşakları arasındaki 80 kilometrelik ana yol ve 13 kilometrelik bağlantı yolunun hizmete girdiğini hatırlatarak, "Otoyolumuz, 140 kilometrelik ana yol ve 23 kilometrelik bağlantı yollarıyla toplam 163 kilometre olarak inşa edildi. İnşallah önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımıyla resmi açılış törenini gerçekleştireceğiz," dedi.

Bakan Uraloğlu, otoyolun Aydın ve Denizli’nin Ege, Akdeniz ve İç Anadolu arasında köprü görevi göreceğini vurgulayarak, “D-320 devlet yolu üzerinden 11 ilçe ve 46 sinyalize kavşaktan geçen yolculuk süresi 1,5-2 saat sürüyordu. Otoyol sayesinde bu süreyi 55 dakikaya indiriyoruz,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, otoyolun İzmir Limanı’na sanayi ve tarım ürünlerinin daha hızlı ulaştırılmasını sağlayacağını belirterek, Pamukkale, Efes, Didim ve Kuşadası gibi turizm merkezlerine konforlu bir ulaşım imkanı sunulacağını ekledi.

"YILLIK 5,3 MİLYAR LİRA TASARRUF SAĞLANACAK"

Uraloğlu, otoyolun bölge ekonomisine önemli katkı yapacağını belirtti:

"Menderes Nehri’nin bu topraklara hayat vermesi gibi, otoyolumuz da bölge ekonomisine can suyu olacak. Zamandan 4,5 milyar lira, akaryakıttan ise 800 milyon lira olmak üzere yılda toplam 5,3 milyar lira tasarruf sağlayacağız. Ayrıca, araçların karbon emisyonunu 61 bin ton azaltarak çevreyi korumaya da katkı sunacağız."

Kamu-özel iş birliği modelinin sadece bir yapım yöntemi değil, aynı zamanda finansman modeli olduğunu vurgulayan Uraloğlu, "Büyük projelerde kamu kaynağı kullanmadan, özel sektörün finansman desteğiyle yatırımları daha hızlı tamamlıyoruz. Normalde 7 ila 20 yıl süren projeleri bu modelle 5 yıldan kısa sürede bitiriyoruz," dedi.

"BİR EVLADIN DÜĞÜNÜNÜ YAPMAK GİBİ"

Uraloğlu, otoyol projesinin kendisi için özel bir anlam taşıdığını ifade ederek, şunları söyledi:

"Bu proje benim için bir evladın büyütülüp düğününün yapılması gibi. Bölge müdürlüğüm döneminde projelendirme ve sondaj çalışmalarında yer aldım, genel müdürlük görevimde de ihale ve yapım sürecine öncülük ettim. Şimdi de bakanlık görevimde bu projeyi açmak nasip oldu."

Bakan Uraloğlu, Aydın-Denizli Otoyolu’nun ardından Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya otoyollarını da hizmete alacaklarını belirtti:

"Tamamlandığında, İzmir ve Antalya arasındaki 580 kilometrelik devlet yolunu 440 kilometrelik otoyola dönüştüreceğiz. Böylece İzmir’den Antalya’ya ulaşım süresi 6-7 saatten 3-3,5 saate düşecek ve iki büyük turizm merkezi birbirine daha da yaklaşacak."

Açılışın ardından Uraloğlu, oyuncu Alp Kırşan ile birlikte TOGG aracını kullanarak otoyolda test sürüşü yaptı.