Söke’de Hava Kirliliği Alarm Veriyor: “Nefes Almakta Zorlanıyoruz”

Söke’de Hava Kirliliği Alarm Veriyor: “Nefes Almakta Zorlanıyoruz”

Söke, yıllardır verimli toprakları ve tarımsal üretimiyle anılan bir ilçe olmasına rağmen bugün bambaşka bir gündemle kamuoyunun karşısına çıkıyor. İlçede uzun süredir devam eden hava kirliliği, artık vatandaşların günlük yaşamını doğrudan etkileyen, sağlığı tehdit eden bir boyuta ulaştı. Sökeliler, özellikle son günlerde sabah saatlerinde yaşanan kirliliğin “yaşanamaz” bir hal aldığını dile getiriyor.

Bir zamanlar “tarım kenti” kimliğiyle öne çıkan Söke’nin, geçmiş yıllarda alınan yanlış planlama ve yer seçimi kararları nedeniyle sanayi kentine dönüşme süreci yaşadığı eleştirileri giderek artıyor. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ile birlikte ilçede sanayi faaliyetleri yoğunlaşırken, çevresel etkilerin yeterince denetlenmediği yönündeki iddialar kamuoyunda ciddi rahatsızlık yaratıyor.

Vatandaşların en büyük tepkisi ise son dönemde Batı Çimento’ya yönelik. İddialara göre, İzmir’deki fabrikasını Söke’ye taşıyan Batı Çimento’nun faaliyetleri sonrası ilçede hava kirliliği gözle görülür şekilde arttı. Özellikle sabah erken saatlerde araçların camları ve kaportaları üzerinde oluşan yapışkan madde, endişelerin odağı haline geldi. İlçe sakinleri bu maddenin çimento tozu olduğunu, normal temizlikle çıkmadığını ve araç boyalarına zarar verdiğini ifade ediyor.

“Sabah evden çıktığımızda araçlarımızın üzeri bembeyaz oluyor. Camdan, boyadan çıkmıyor” diyen vatandaşlar, bu durumun yalnızca maddi zarar değil, ciddi bir sağlık tehdidi oluşturduğunu vurguluyor. Bir başka ilçe sakini ise yaşanan durumu şu sözlerle özetliyor:
“Bu havayı biz ve çocuklarımız soluyoruz. Nefes almakta zorlanıyoruz. Bu sadece bugünümüzü değil, yarınımızı da tehdit ediyor.”

Özellikle çocuklar, yaşlılar ve solunum yolu rahatsızlığı olan vatandaşlar açısından durumun daha da riskli hale geldiği belirtiliyor. İlçede yaşayan birçok kişi, artan öksürük, göz yanması ve boğaz tahrişi gibi şikâyetlerin hava kirliliğiyle bağlantılı olduğunu düşünüyor.

Söke’de oluşan bu tablo, çevre denetimlerinin yeterliliğini de yeniden gündeme getirdi. Vatandaşlar, yetkili kurumların ölçüm sonuçlarını şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşmasını, fabrikalarda gerekli filtreleme ve çevre koruma önlemlerinin alınıp alınmadığının acilen denetlenmesini istiyor. “Sanayi olacaksa da insan sağlığı hiçe sayılmamalı” diyen Sökeliler, ekonomik faaliyet ile yaşam hakkı arasında bir tercih yapılmaması gerektiğini savunuyor.

İlçede giderek yükselen bu tepkiler, artık sadece bireysel şikâyetlerin ötesine geçmiş durumda. Söke kamuoyu, yetkililerden acil ve somut adımlar bekliyor. Aksi halde, tarım kenti kimliğinden uzaklaşan Söke’nin, hava kirliliğiyle anılan bir ilçe olarak hafızalara kazınmasından endişe ediliyor.

HABER EROL ÖZHAVUTÇU

Yayınlama: 19.01.2026
A+
A-
Bir Yorum Yazın
Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.